Freeling Primary School – New Pre-School

Location:
Freeling, SA
Completion Date:
December 2016
Client:
DECD / DPTI
Cost Range:
$2.5 Million
Photographer:
BDCO Architects
Sustainable Features:
Orientation, Solar Collection, Natural Ventilation, Natural Daylight, Reverse Brick Veneer Construction, Highly Insulated Walls

The new Pre-School at Freeling Primary School replaces an existing timber transportable building that the school had out-grown and was located on a relatively inaccessible part of the school. The new project is now positioned in a prominent location, giving ease of access to both children and parents entering the school.

Pre-school was designed for 33 children with access to a nature play area incorporating an existing large Peppercorn Tree. The selection of colours and materials provide an exciting and robust learning environment.  Materials were carefully selected to ensure that they were manufactured locally where possible, and that there were not manufactured with harmful chemicals. Reverse brick veneer walls were used to help stabilize the internal temperatures and highly insulated timber framed walls were used in construction.

 

Our project team consisted of the following;
SECON Consulting Engineers – Electrical, Hydraulic, and Mechanical Engineers
Chris Sale Consulting – Cost Managers
Resonate Acoustics – Acoustic Engineers
Jim Wilson Pty. Ltd. – Structural Engineer
Hemisphere Design – Landscape Architects